Člověk si může zvolit svůj osud??

Člověk si může zvolit svůj osud??

Člověk si může zvolit svůj osud??

Co je vlastně osud? Pro každého člověka toto slovo znamená něco jiného. Někdo si pod pojmem osud představuje kladné životní stránky, pro někoho znamená zase slovo osud negativní představy, ať už pro svůj pesimistický přístup k životu, nebo pro svoje trpké životní zkušenosti.
Kdo z nás může povědět, že by to nechtěl v životě dotáhnout daleko? Sen snad každého z nás je, aby nemusel nikdy nikoho poslouchat a aby všichni poslouchali jeho. V dřívějších dobách, za časů monarchií a císařství, si jen málokterý člověk mohl vybírat svůj osud. Buď se narodil jako dítě krále nebo císaře, nebo byl z majetkově lepší rodiny, ale i tak musel plnit příkazy z vyšších vrstev, anebo byl z rodin chudých sedláků nebo dělníků.
Dnes, i když za velmi tvrdých podmínek, mají lidé možnost výběru. Možná i nelehká doba je pro nás takovou menší zkouškou, abychom dokázali, jak o své sny umíme bojovat. Všechno už ale začíná v brzkých školních létech, kdy procházíme zkouškami. Schopnosti jako umět si zorganizovat svůj čas tak, abychom se stihli naučit všechny předměty a neplýtvali svým volným časem jen tak pro nic za nic, se nám jistě budou hodit při prvním velkém časovém a psychickém vytížení – středoškolském studiu. Právě tady máme první možnosti ukázat, jak moc stojíme o svá místa v životě.
Našimi životy a našimi osudy ale nerozumíme jen vzdělání a pracovní příležitosti. Mnoho lidí, i když za velkého úsilí, osud poznamená na celý život. Negativní stránky jako třeba ztráta rodiny, smrt milovaného člověka nebo vážná nehoda, po které nebudeme schopni vykonávat svoji práci, bohužel taky patří k životu, a i ony dokážou změnit náš osud.
Můžu si opravdu zvolit svůj osud? Na tuto otázku nemůže odpovědět popravdě asi nikdo z nás. Co ale vím zcela určitě je, že lidé, než aby se radovali z velkého daru, jakým život bez pochyb je, radši budou ubližovat lidem kolem sebe, aby za každou cenu dosáhli svého cíle. Bohužel se neumíme radovat z maličkostí a pořád se někam ženeme a neuvědomujeme si, že tím škodíme i sobě. Já si ale myslím, že svoje osudy jen těžko změníme, protože jsou dopředu dané, a že jsme stejně jen hloupé figurky v tomto směšném divadle…
Poslal(a): Šárka, 30.1.2009

Spodek

Stránka generována 26.4.2024 10:05:30.