Proč má smysl žít?

Proč má smysl žít?

Proč má smysl žít?

Proč má smysl žít? Každý si zajisté někdy položil takovouto otázku. Tyto myšlenky napadnou člověka zpravidla ve chvíli, kdy prochází nějakou situací zatěžující lidskou psychiku, či když ho zkrátka přestává život bavit kvůli pocitu stereotypu a zbytečnosti. Naproti tomu pokud žijete takový život, kdy si stále „sladíte pusu“ tím, co děláte rádi a nic vám nechybí (tj. život smysluplný), vidíte v tom ten pravý smysl života a ani by vás nenapadlo se nad něčím takovým zamýšlet.
Z globálního hlediska by se dalo říci, že každý člověk má svůj vlastní smysl života. Někteří žijí proto, aby zplodili potomstvo, jiní touží hromadit majetek a peníze a tudíž jsou zde kvůli svému „mamonu“, smyslem další skupiny lidí je dostat se na co nejvyšší pozici v povolání. Samozřejmě může mít život ještě i jakýkoliv další významy kromě těchto tří vyjmenovaných a ani nemusíme žít čistě pro jednu věc.
Ovšem zeptejme se, zda je náš smysl života opravdu smysluplný, zda nám naše vášeň něco přináší. Pro některé lidi je například smyslem života být co nejbohatším, ať už k penězům přijdou jakýmkoliv podvodem. Ano, ti peníze mít budou, ti budou mít i majetek, budou si hovět v moderním „paláci“ a vozit se tím nejvýkonnějším automobilem na trhu. Ale je to ten pravý smysl života? Co jim to přinese? A když se sami sebe zeptají, zda to, co dělají, je správné? Pokud jste otevření, či jinak řečeno nasloucháte hlasu svého srdce (duše), pocítíte, že je něco v nepořádku. Uvědomíte si najednou, že získávání majetku je zbytečné, že nemá žádný význam po celý život hromadit majetek, že vám ve skutečnosti tolik nepřináší, jak se zpočátku mohlo zdát, protože vás to nijak vnitřně neobohacuje. Ano, máte pocit, že vlastníte celý svět, ale vašemu nitru radost uniká. Pokud mu nenasloucháte ani to nepocítíte, ale vaše srdce skutečně pláče. Myslíte si, že snad chce hromadit majetek, že chce moc a slávu, že chce ubližovat druhým? Skutečně máte pocit „naplnění“? Říkám vám, že než něco uděláte, zeptejte se nejprve svých nejhlubších pocitů. Vaše pocity či vaše nitro vám prozradí doslova celou životní pravdu. Ať se jich zeptáte na cokoliv. A stejně tak se od nich dozvíte i jaký je skutečný smysl života.
Vysvětlit všechna tajemství života v jedné krátké slohové práci je vlastně nemožné. Nedozvěděli jste se, jaký smysl má život ve skutečnosti? Také jsem vám to tak úplně neprozradil, a to proto, abyste hledali. Abyste se nezastavili na cizích názorech na otázku (tím vlastně skončíte osobní vývoj v této oblasti). Abyste hledali ve svém nitru (ne ve svých myšlenkách, nýbrž ve svých pocitech), kde je celkem snadné pravdu najít. Převzít informaci od druhého člověka a označit ji za svou je moc jednoduché a často mylné, protože dnes je všude tolik zdrojů a tolik názorů, a tak může být problém rozlišit, který názor je pravdivý a jaký ne. Pořád hledejte a nezastavte se na cizích myšlenkách. Hledejte, dokud neobjevíte pravdu. Nebo se vám to zdá být příliš komplikované?
Poslal(a): ps4ch, 13.10.2007

Spodek

Stránka generována 29.4.2024 06:08:20.